Overleg:Dood hout
Onderwerp toevoegenTitel
[brontekst bewerken]Leuk onderwerp.
Ik had nog nooit van het woord 'slemphout' gehoord en heb het eens opgezocht op Google. Ik kwam het zo'n 20x tegen en steeds (met uitzondering van 3 lijstjes met losse woorden) in een betekenis die met de scheepsbouw te maken heeft:
- slemphout = verstevigingsstuk op de overgang tussen de kielbalk en de achter- of voorsteven.
Er staat soms bij, dat dit ook wel het doodhout heet.
Er bekroop mij enige twijfel of dit woord wel bestaat in de betekenis van dood hout in het bos. Er zijn toch ook wel sites over bosbouw en ecologie, maar het woord slemphout kon ik daar niet vinden.
Wat ik wel vond:
- Slemphout, Ook wel doodhout. ...Op ijzeren schepen heeft slemp- of doodhout dezelfde betekenis gehouden, hoewel...[www.vaartips.nl/tips.htm ]
- Deadwood - Noun
- 1. Dead trees or branches; useless material.
- 2. A mass of timbers built into the bow and stern of a vessel to give solidity.
- Source: Webster's Revised Unabridged Dictionary (1913) (first used in popular English literature: sometime before 1839)
- Specialty definition - Timber produced from dead standing trees. Source: European Union. [1]
Johan Lont 13 dec 2004 16:42 (CET)
Aanvulling
Het woord doodhout vind ik met Google meestal in de scheepsbouwbetekenis, maar ook een paar keer in de bosbouwbetekenis. Meestal kom ik daar de term "dood hout" (los geschreven) tegen. Op EuroDicAutom vind ik voor "Deadwood"
- in de categorie Agriculture: "dood hout / Reference: Ir.Juta,Staatsbosbeheer" en
- in de categorie Transport: "slemphout / Reference: Dict. techn. ill. IV-46" en
- in de categorie Agriculture (en visserij) ook "Knie ter bevestiging van kielbalk aan achtersteven. TERM achterstevenknie; TERM scheg / Reference: ir.B.van Marlen,RIVO "
Bij die laatste staan ook vermeld engels: 'deadwood' en Duits: 'Totholz' (onder andere). Johan Lont 13 dec 2004 17:01 (CET)
Mooi artikel
[brontekst bewerken]Een mooi artikel heb je gemaakt. Ik zal proberen wat links te maken vanuit de artikelen waar ik me mee bezig houd. Ik ben op het ogenblik met wikipedia aan het werk met de koudbloedige gewervelden.
Het viel me op dat je de adder noemt in verband met dood hout. In mijn ervaring is het juist vaak de gladde slang die van dood hout gebruik maakt. Het is voor de gladde slang belangrijk dat er dood hout op erg zonnige en rustige plaatsen ligt.
Op open plekken in bossen (vaak begroeid met bochtige smele) vind ik vaak levendbarende hagedissen die graag zonnen op het hout. Dit biedt de hagedis een lekkere warme droge plek in zijn vrij natte habitat. De levendbarende hagedis gebruikt het hout ook om zich onder te verschuilen zoals de hazelworm.
Hazelwormen zijn echte liefhebbers van dood hout, ze vinden er waarschijnlijk ook veel voedsel.
Ook de vuursalamander is vaak te vinden onder stammen en houtstapels. Het is wel mogelijk dat ze het hout alleen als schuilgelegenheid gebruiken en net zo goed tussen de wortels van levende bomen kunnen zitten.
Tijdens een inventarisatie op Kwintelooijen viel het me op dat er vaak bruine kikkers op een zonnige helling in de buurt van liggend dood hout voorkwamen.
De stammen waren nog niet al te zeer vermolmd en er kwamen ook zeer grote sluipwespen voor. Tien jaar geleden heb ik ook een aantal Rhyssa persuasoria gezien op een dode berk op zonnige plaatsen. Deze dieren boorden waarschijnlijk naar larven van de reuzenhoutwesp. Mijn conclusie is dat er best wel wat meer liggend dood hout op zonnige plaatsen zou moeten voorkomen, om al deze dieren een zetje in de rug te geven. Het valt me op dat houtstapels vaak juist op beschaduwde plaatsen voorkomen.
Is het OK om iets van het voorgaande aan het artikel toe te voegen. Eventueel wil ik het zelf wel bijplaatsen.27 feb 2007 22:27 (CET)
- Elke aanvulling is welkom. Bij Wikipedia mag je zelf artikelen wijzigen. Als iemand het niet eens is met de wijzigingen kan dit op de overlegpagina bediscussieerd worden om zo tot overeenstemming te komen. Dus ga je gang en voeg je informatie toe.Rasbak 28 feb 2007 08:41 (CET)
- Bedankt voor je reactie naamgenoot. Ik vond dit wel een bijzonder artikel, dus was ik wat voorzichtig met het aanbrengen van wijzigingen in zo'n uitgebreid stuk werk. Als het erg onvolledig of nauwelijks onderbouwd is heb ik niet zoveel scrupules.
wielwebspin
[brontekst bewerken]"De wielwebspin, een soort kruisspin": nmm is het andersom. Wielwebspinnen zijn een groep waarvan de kruisspin een vertegenwoordiger is. Bart (Evanherk) 28 feb 2007 08:59 (CET)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Dood hout. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20041205033904/http://www.hydra-institute.com/ifah/totholz.htm toegevoegd aan http://www.hydra-institute.com/ifah/totholz.htm
- sjabloon
{{Dode link}}
toegevoegd aan http://www.hymenoptera.nl/nev/thijsse/index.php/Dood_hout_beheer
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 06:33 (CEST)